Jefke

 

Reden van de afstand: Jefke woonde in een instelling voor mensen met het Downsyndroom. Daar spanden ze hem af en toe in. De laatste weken stond hij bijna niet meer op zijn voeten en bleef hij op zijn zij liggen met als gevolg dat hij doorligplekken en darmproblemen kreeg.

Hun dierenartsen startten een behandeling met ontstekingsremmers en pijnstillers omdat ze bij hem ernstige peesletsels en artrose aan de achterbenen gediagnosticeerd hadden. Ondanks de behandeling ging zijn toestand verder achteruit. Ze dachten eraan hem te laten inslapen Na het bezoek van onze dierenartsen hebben we besloten hem met spoed naar het opvangcentrum over te brengen.

 

Zijn verhaal in het opvangcentrum: meteen na zijn aankomst hebben we Jefke op een zacht bed stro geïnstalleerd. De echografie van zijn beide voorbenen bevestigde de aanwezigheid van een ernstige tendinitis.
Onze dierenartsen riepen de hulp in van de Faculteit Diergeneeskunde van Sart-Tilman om zijn pijn zoveel mogelijk te verlichten. Het was immers zo dat hij kreunde van de pijn als hij op zijn zij lag.
Hij kreeg sterke pijnstillers en kalmeringsmiddelen, aangevuld met een plaatselijke behandeling afwisselend met ijszakken en een mengsel van essentiële oliën. De eerste drie dagen zagen we het somber in, maar tegen het einde van de week stond hij al vaker recht en kwam hij stilaan weer tot leven.
Na een tijdje kon hij korte tijd in de paddock staan. Hij bleef steeds langer overeind en zijn doorligwonden begonnen te helen. De zware behandeling met geneesmiddelen werd geleidelijk aan stopgezet, alleen de plaatselijke zorgen bleven doorgaan. Er werd begonnen met een reiniging van de lever met geneeskrachtige planten om alle resten van de medicatie te elimineren.
Er zij op gewezen dat, zodra de medicatie gestopt was, bleek dat hij een enorm abces in zijn hoef had. Gezien zijn omvang moet het er al veel langer geweest zijn. De ontstekingsremmers beletten dat het openbrak. Hij kreeg (en krijgt nog) een homeopathische behandeling voor de artrose aan zijn achterbenen, voedingssupplementen op basis van planten om pezen en kraakbeen te versterken en vitaminen en mineralen om zijn voeten in goede staat te houden. Onze osteopate, die verbijsterd was door de ernst van de tendinitis, heeft Jefke langdurig behandeld.
Ze toonde ons ook de techniek om de essentiële oliën correct in te masseren in de voorbenen om zo de genezing van de letsels te bevorderen. Na een tijdje kon Jefke zich bij enkele soortgenoten voegen en later ook deel gaan uitmaken van de kudde ruinen.
Ook al blijft hij wat fragiel en heeft hij speciale zorgen nodig, ook al wordt hij van nabij gevolgd, hij heeft een heel normaal leven en hij verplaatst zich zonder pijn (hij krijgt een natuurlijke behandeling tegen artrose en zijn peesproblemen). Jefke is echt een voorbeeld van een mooie hergeboorte.


 

Zijn karakter: het is waar, zijn rijzige gestalte en zijn postuur zijn indrukwekkend… maar als je hem hebt horen huilen en kreunen van de pijn, als je hem op eieren hebt zien lopen, weet je dat hij gevoelig en heel kwetsbaar is. Zijn onverhoopte hergeboorte liet hem kennismaken met de weldaden van knuffels. Af en toe heeft hij er problemen mee die te delen met zijn soortgenoten.

 

 

Aankomst in ons opvangcentrum: 11/07/2016
Herkomst: Polleur
Geboortejaar: 2001
Geslacht: ruin
Grootte: 1,50 m
Haarkleed: grijsgevlekt
Bijzonder kenmerk: grote zwakheid van de pezen van de voorbenen en artrose aan de achterbenen