Noireau

Aankomst in ons opvangcentrum: 4 maart 2016

Herkomst: Lobbes
 

Geboortedatum: +/- 2002

Geslacht: ruin

Grootte: +/- 1.05m

Haarkleed: grijs

Bijzonder kenmerk: onderging een volledige verwijdering van de penis en de koker, waarin een reusachtige tumor zat.

Reden van de afstand: de eigenaar van Noireau is overleden en zijn echtgenote is opgenomen in een rusthuis.  Wegens plaatsgebrek heeft de vzw Naturânes waar hij eerst verbleef hem aan ons overgedragen.
Zijn verhaal in ons opvangcentrum: van bij zijn aankomst bij ons moest Noireau een heel speciale verzorging krijgen. Hij had namelijk reusachtige tumoren op zijn koker maar ook binnenin. Omdat ze zo groot waren was een heelkundige ingreep geen optie. De dierenarts van de vzw Naturânes had hen aangeraden hem te laten inslapen. Dat is de reden waarom wij de zorg over hem overgenomen hebben (na overleg met de leiding van Naturânes). Wij vonden de beslissing nogal drastisch. We begonnen een behandeling met een uiterst doeltreffende zalf. We organiseerden ook andere zorgen: behandeling door de hoefsmid omdat de stand van de voeten niet correct was, bezoek van onze dierenarts gespecialiseerd in tandverzorging om enkele boventanden bij te vijlen.
De sarcoïden reageerden eg goed op de zalf, maar omdat ze zo omvangrijk en vooral al zo lang aanwezig waren, zou de behandeling ervan een hele tijd duren.
We moesten de behandeling onderbreken toen Noireau, een maand na zijn komst bij ons, het slachtoffer werd van ernstige koliek met verplaatsing.
Zijn leven was ernstig bedreigd! Gezien zijn algemene toestand en om te vermijden dat hij weer stress zou krijgen door een overbrenging naar een kliniek, hebben we besloten hem in het opvangcentrum te verzorgen. Drie dagen en drie nachten intensieve verzorging waren nodig (een wandeling om de twee uur, baxters, veterinaire zorgen…). Noireau vocht samen met ons en hij heeft het gehaald!
De behandeling van de sarcoïden kon weer gestart worden. Een groot aantal tumoren die op de koker zaten kwamen los. Bleven nog die aan de binnenkant. Het waren er te veel om ze chirurgisch te verwijderen met behoud van de koker. Bovendien bleef het risico bestaan dat ze zich zouden vermeerderen als we maar een deel zouden weghalen. We grijpen dus niet in en wachten af hoe het evolueert.
De toestand van Noireau bleef twee jaar stabiel en hij leed geen pijn.
In de zomer 2019 nam de massa knobbels jammer genoeg plotseling toe en hij kreeg er last van. Het risico van een compressie van de penis wordt problematisch! We besloten hem te laten opereren. De ingreep werd uitgevoerd in de Paardenkliniek Equitom in Meldert (Lummen). Daar hebben ze de penis en de koker waarin de enorme massa tumoren zat volledig verwijderd. De urethra is omgeleid om een nieuwe uitgang te maken ter hoogte van de buik om zo een zo natuurlijk mogelijke houding te bewaren voor het plassen. Twee ernstige problemen konden een stopzetting van de ingreep vereisen: de ontdekking van uitzaaiingen en de onmogelijkheid de wonde te dichten bij gebrek aan huid! Gelukkig is alles goed verlopen! Na de analyse van het weefsel kwam er goed nieuws! De tumoren waren goedaardig!
Noireau is tien dagen in de kliniek gebleven. Eenmaal terug in het opvangcentrum moest hij zes weken lang in zijn eentje naar de paddock tot de wonde helemaal genezen was. Nu geniet Noireau volop van het leven, in de kudde. Zo te zien heeft hij niets overgehouden aan de operatie.


 


Zijn karakter : Het zou te makkeliijk zijn om alleen je knuffelige karakter van je te onthouden en je oorverdovend gebalk. Meer dan wat dan ook moet juist je wil om te leven de nadruk krijgen. Je bent meer dan eens ontsnapt aan een fatale afloop. Na die zware operatie gaf je blijk van een buitengewone veerkracht! Bedankt, Noireau, de overlevings-kunstenaar, voor die lessen in moed.