Philippot

 

 

 

                                                                                                                                                                


 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 27 mei 2015
Herkomst :
Geboortedatum:
Geslacht: ruin
Grootte:
Kleed:

 

 

Coriandre, Tariq, Naoum en Philippot kwamen op 27 mei 2015 naar de Ezeloase. Ze waren afkomstig uit Tihange en stonden al maanden op onze wachtlijst. Hun eigenares besloot ze aan ons toe te vertrouwen omdat ze gezondheids- en financiële problemen had.
Hoewel de eigenares ons verteld had dat de ezels, bij gebrek aan tijd, al een tijd niet meer bekapt waren, hadden we ons niet kunnen voorstellen dat het zo desastreus zou zijn! De toestand van de hoeven was rampzalig!
Je zag meteen dat ze pijn leden (vooral Coriandre). Ze gingen vaak liggen om hun gewrichten te ontlasten.
Onze hoefsmid greep uiteraard snel in. Het probleem van de hoeflengte kon snel verholpen worden, maar het was duidelijk dat het veel langer zou duren om de misvorming waaraan Tariq en vooral Coriandre leden weg te werken.
Wat Coriandre betreft… Ook al waren de hoeven « ingekort », hij had nog steeds zware problemen om te lopen. Door de misvorming kon hij zijn voet niet plat op de grond zetten. Onze hoefsmid heeft bij elk maandelijks bezoek aan de Ezeloase aan zijn voeten gewerkt, om zo stukje bij beetje de afwijkingen weg te werken.
Uiteraard waren ze met niks in orde. We hebben ze laten ontwormen, inenten en chippen. Onze dierenarts heeft hun leeftijd geschat aan de hand van hun gebit. Toen ze bij ons kwamen waren ze respectievelijk 14 jaar voor Coriandre,
12 jaar voor Tariq, 9 jaar voor Philippot en 8 jaar voor Naoum.
Op het vlak van hun gedrag, waren ze het niet gewend om gehanteerd te worden. Alleen Tariq was tamelijk mak. Naoum en Philippot die eerst in de verdediging gingen, begonnen stilaan te genieten van de aanraking met de borstel en hadden minder moeite met hun voeten geven.
Coriandre, daarentegen, verdedigde zich met flinke trappen. Hij verdroeg zelfs de aanraking niet van onze handen of de borstel op zijn flank.
Er was heel veel tijd voor nodig, maar uiteindelijk vertrouwde hij ons en wende hij aan het contact.

Na drie weken zagen we dat het met het gedrag van de 4 ezels de goede kant op ging. Ze waren veel rustiger geworden en kwamen makkelijk naar ons toe.
Na hun verblijf in quarantaine konden ze naar de groep van de ruinen. Daar genoten ze van de geneugten van de weide.
Vier maanden na hun opname en na meerdere behandelingen door onze hoefsmid, waren hun voeten onherkenbaar. Ze konden behoorlijk stappen en zelfs dartelen in de weide…

 
     
     
     
     
     
     
     
 
     
 

Die vier ezels arriveerden in ons opvangcentrum met hoeven in een erbarmelijke staat. Dat is nu alleen nog een nare herinnering. Onze hoefsmid heeft een aantal keer aan hun hoeven gewerkt zodat ze behoorlijk kunnen stappen. Nu zijn hun voeten onherkenbaar veranderd.
Vooral de voeten van Coriandre waren vreselijk vervormd. In het begin vond hij het lastig om met zijn ‘nieuwe’ voeten te stappen. De verandering van positie was pijnlijk, maar nu is alles in orde gekomen en dartelt hij zonder problemen rond in de weide. Een plezier om te zien.

30 september 2015

     
     
 
 

30 december 2015

Ze blijven goed evolueren, maar het werk is nog lang niet af.
Tariq en Philippot laten zich zonder probleem hanteren. Ze zijn snel geëvolueerd en geven makkelijk de vier voeten. Ze zijn dus helemaal heropgevoed.
Coriandre en Naoum, daarentegen, komen graag om zich te laten knuffelen als ze vrij rondlopen, maar ze laten zich maar moeilijk hanteren.
Coriandre blijft in het defensief als hij vastgemaakt is aan de ring, maar er is wel vooruitgang te merken. Naoum blijft echter weerspannig. Hij verzet zich zodra we hem willen hanteren en is erg lastig als de hoefsmid op bezoek komt.
Maar, zoals altijd, hij is niet de eerste en hij zal ook niet de laatste zijn. Er is tijd nodig. Met zachtheid en geduld zal hij ons ten slotte zijn vertrouwen geven.

 

2017