Tom

 

 

 


                                                                                                                                                                


 

     

 

Tom is geboren in juni 2010 . We zijn hem te hulp gesneld na een klacht van een dame die met haar hond wandelde en zijn ellendige toestand had opgemerkt. De staat van zijn voeten was zo slecht dat hij haast niet kon staan. Hij bracht het grootste deel van de tijd liggend door. Onze vrijwilligers maakten foto’s en zochten naam en adres van zijn eigenaar.


Ik belde hem op omdat ik wou weten wat de oorzaak van die onaanvaardbare toestand was.
Eerst stond hij niet echt open voor een gesprek, maar al snel besefte hij dat het in zijn belang was mee te werken. Het was trouwens niet de eerste klacht tegen hem.  Hij ging dus heel snel akkoord om de ezel af te staan aan de Ezeloase. We maakten meteen een afspraak voor het ophalen van Tom.
Toen hij uit de trailer stapte, konden alle aanwezige vrijwilligers zien hoe het gesteld was met zijn voeten. Bovendien was hij graatmager en stond zijn vacht stijf van de korsten en het mest omdat hij geen proper ligplekje had en zowat de hele tijd lag.


De volgende dag al deed onze hoefsmid zijn uiterste best om het lijden van onze nieuwe vriend zoveel mogelijk te verzachten. Nadat zijn hoeven bekapt waren, was de stand van zijn voeten weliswaar ‘normaler’, maar voor hem was het zich verplaatsen nog altijd even lastig (zeer pijnlijke pezen en gewrichten). Maar nu kon hij tenminste gaan liggen op een lekker droog strobedje.


Na enkele dagen of zeg maar weken, bleef hij steeds langer staan en dat was fijn om te zien. Hij was nog steeds hengst. Hij kon pas gecastreerd worden toen hij zich gemakkelijker kon verplaatsen en hij kon stappen na de operatie.


Hij is geïdentificeerd en gechipt, ontwormd en ingeënt. Onze hoefsmid Vincent is na zes weken teruggekomen en Tom verplaatste zich al veel gemakkelijker.
Hij kon dus naar de groep van de ruinen en geniet nu van een fijn leven met zijn soortgenoten. Ook al hebben zijn voeten wat vaker dan normaal verzorging nodig door onze hoefsmid om nieuwe afwijkingen te voorkomen, we hadden nooit gedacht dat hij er motorisch zo snel op vooruit zou gaan. Hem zo te zien is een lust voor het oog en het geeft een zeer concrete zin aan ons werk van elke dag.

 


                                                                                                                                                                


 

     
     
  Tom heeft de eerste behandeling van de hoefsmid gehad. Zijn hoeven zien er na deze eerste beurt al veel beter uit, maar hij zal nog meerdere behandelingen nodig hebben. Hij kan nog steeds zeer moeilijk stappen omdat zijn pezen en gewrichten teveel pijn doen!
     
 

Tom wordt heerlijk geborsteld door een van de vrijwilligsters! Omdat hij zo slecht kon staan en vaak ging liggen zat zijn vacht vol met aangekoekte mest. Nu het allemaal is verwijdert komt zijn mooie vacht tevoorschijn!

     
   

 

     
 

 

 
     
     
     
 

De hoeven van Tom zien er al veel beter uit en ook het lopen gaat iets beter. Hij krijgt supplementen om zijn spieren en pezen te versterken.

Dit is Tom na de tweede behandeling van de hoefsmid.
Hij loopt nu al veel beter!
Hij staat nu in de grote groep van de ruinen.

 

Tom heeft al een maatje gevonden!

 

 

 

 

Tom in het heerlijke zonnetje samen met de groep ruinen.

 


Tom heeft het prima naar de zin!!

 

Zijn geschiedenis in het opvangcentrum: Toen hij uit de trailer stapte, konden we niet alleen zien in wat voor erbarmelijke staat zijn voeten waren. We zagen ook dat hij graatmager was en dat er massa’s korsten en mest in zijn vacht plakten bij gebrek aan een propere plek. Vooral omdat hij bijna de hele dag lag. Onze hoefsmid heeft hem de volgende dag al onder handen genomen, om de pijn zoveel mogelijk te verlichten.
Na het bekappen was de stand van de voeten al meer normaal, maar hij verplaatste zich nog steeds niet gemakkelijker. De pezen en gewrichten waren nog erg gevoelig. Maar nu kon hij op een lekker bed droog stro slapen. Na enkele dagen en vooral weken bleef hij stilaan langer staan en verplaatste hij zich gemakkelijker! Zo kon Tom, die nog steeds hengst was, gecastreerd worden. Het is immers belangrijk dat de ezel na de ingreep rondstapt. Hij is gechipt/geïdentificeerd, ontwormd en ingeënt. De hoefsmid is na zes weken teruggekomen waarna hij nog beter kon stappen. Hij staat nu in de groep van de ruinen.
De hoefsmid heeft de voeten van Tom een jaar lang maandelijks verzorgd om de ergste afwijkingen weg te werken.
Als je bedenkt in welke toestand hij bij ons arriveerde, kun je alleen maar blij zijn dat zijn gezondheid zo geëvolueerd is.
Ook al moet de hoefsmid hem vaker dan de meeste onder handen nemen, hij voelt zich goed ‘in zijn hoeven’ en heeft geen pijn meer. Alle letsels zijn genezen en zijn vacht is heel mooi. Wat zijn gedrag betreft, hij kwam altijd al naar ons toe. In het begin was het nemen van zijn voeten nogal hectisch en trapte hij erop los. Maar hij heeft al snel begrepen dat alles in het opvangcentrum met zachtheid gebeurt. Hij ging er snel op vooruit en geeft nu heel braaf de vier voeten.

 

Zijn karakter:
een verleider en charmeur à la Tom Cruise,
een stuk groter dan Tom Poes,
je bent gewoon Tom, onze Tom, elegante “plakpot”, onze knuffelkoning!

Aankomst in het opvangcentrum: 29 maart 2017
Herkomst: Romsée, provincie Luik
Geboortedatum: juni 2010
Geslacht: ruin
Schofthoogte: +/- 1,15m
Haarkleed: grijs met kruis
Bijzonder kenmerk: lichtgrijze pony met een donkere lok