Salvia

Salvia was de ouderdomsdeken van de Ezeloase.

Zij is naar het ezelparadijs vertrokken op 17 mei. Zij was in het opvangcentrum opgenomen in 2006 en had dus 11 jaar lang ons leven gedeeld. Salvia, de mama met het grote hart, arriveerde bij ons in het gezelschap van haar een jaar oude dochter Gumkwat. Ze was opnieuw drachtig en heeft een paar maanden later Shinouk op de wereld gezet. Ze werd gebruikt voor de intensieve fok. Maar het was blijkbaar de geboorte te veel. Korte tijd na haar aankomst bij ons, kreeg ze het erg zwaar op het einde van haar dracht. Ze kon zich maar moeilijk verplaatsen en verzwakte ondanks alle zorgen.
Na de geboorte van Shinouk is ze van heel nabij gevolgd, want haar toestand was alarmerend. Toen Shinouk gespeend was, kwam ze stilaan weer op krachten.  Daarna heeft ze nog kunnen genieten van mooie jaren in de Ezeloase. Ze vormde een onafscheidelijk trio met Chourique en Dana. Toen ze in de dertig was, begon ze zich af te zonderen van de kudde en zocht ze de rust op. We respecteerden haar keuze en, voor haar eigen veiligheid (ze was bind geworden), nam ze haar intrek in de paddock naast de weide.

Iedereen die haar gekend heeft herinnert zich haar aantrekking tot kleine kinderen met wie ze steeds contact zocht. Met hen had ze oneindig veel geduld.


Gezien haar hoge leeftijd kreeg ze extra voeding, om haar lichaamsgewicht op peil te houden. Het laatste jaar van haar leven kreeg ze steeds meer neurologische problemen waaraan we ons aanpasten, maar die ons, laten we eerlijk zijn, overrompelden.
Haar omgeving (box) was volledig beveiligd met schuim, want de laatste drie maanden kreeg ze indrukwekkende en oncontroleerbare aanvallen. Zonder die bescherming had ze zich pijn gedaan. Tenslotte kon vastgesteld worden waar ze precies aan leed. Aan epileptische aanvallen. Ze kreeg een behandeling voorgeschreven en de dag dat we ermee zouden beginnen besliste zij er anders over en heeft ze ons verlaten. Heel waarschijnlijk wou ze geen zinloze, hardnekkige behandeling. We waren bij haar toen ze heenging.

Ze is ingeslapen omringd door al haar vrienden, mensen en ezels.