Rocco

Datum opname: 24/11/2010
Herkomst: werd ons toevertrouwd door de dierenbescherming van Charleroi.
Geboortedatum: +/- 1995
Geslacht: ruin.
Grootte: +/- 1,10m
Kleur van de vacht: bont
Specifieke kenmerken: hinkt met het rechter achterbeen
                                          Rechter oor vertoont een knik.

 

 

Reden van afstaan:
Rocco verbleef samen met andere ezels in een centrum voor mensen met een handicap. De ezels werden daar vanaf hun geboorte gebruikt zonder zich te bekommeren over de impact die dit kan hebben op de gezondheid van de dieren.
Omdat hij kreupel stond kon Rocco geen dienst meer doen en werd hij afgestaan aan de dierenbescherming van Charleroi. Deze heeft hem op haar beurt aan ons opvangcentrum toevertrouwd opdat hij een goede verzorging zou krijgen.

 

Zijn leven in de Ezeloase:
Bij zijn aankomst was Rocco nogal verzwakt en niet in goeden doen. Hij kreeg onmiddellijk een supplement aan vitaminen en mineralen.
De dierenarts werd erbij gehaald om de oorzaak van zijn kreupelheid te ontdekken. Deze stelde een ernstige beschadiging vast van de rechterknie, een zeer complex gewricht ( het bevat meerdere beenderen, een knieschijf, kruisbanden, meniscussen …). Het is duidelijk geen recent probleem daar de spieren van het achterbeen erg geatrofieerd zijn. Omwille van de pijn gebruikte hij zijn linker kant meer om zijn rechter te ontlasten.
Het aangetaste gewricht vertoont een ernstige artrose. Wij kunnen enkel pijnstillers geven om hem zo comfortabel mogelijk verder bij ons te laten leven.
Bij zijn aankomst had hij ook een sarcoïd (huidtumor) op de schacht.
Wanneer hij voldoende was aangesterkt werd hij gecastreerd op 16/12/2010 en tezelfdertijd werd het sarcoïd verwijderd. Dit laatste is echter snel gerecidiveerd en het was nog groter dan het eerste letsel. Wij hebben het dan behandeld met de zalf waarmee wij eerder goede resultaten hadden bekomen. Na 10 dagen is het sarcoïd weefsel losgekomen en afgevallen.
Rocco werd ook behandeld door de osteopaat om zijn lendenwervels los te maken. Deze wervels worden sterk belast door de artrose van zijn achterknie.
Na de adoptie van Arthur werd Rocco uitgekozen om hem te vervangen als maatje van Picotin en Polo onze slechtziende ezel. Hij voelt zich goed bij zijn vriendjes niettegenstaande zijn handicap.


Zijn Karakter:
Zijn naam en zijn geknakt oor doen denken aan een maffiabaas, maar Rocco was aanvankelijk schuw. Het is echter een kalme, zeer lieve ezel die de mensen met zachte ogen aankijkt.
Met de woorden van een fabel van Lafontaine kunnen wij besluiten: “Mijn zoon, hoed je, zolang je leeft, de mensen te beoordelen naar hun uiterlijk».
 

 

     
 

Rocco zal nooit geadopteerd kunnen worden vanwege de verzorging die hij nodig heeft (speciale producten om de artrosepijn te verlichten, osteopathie…).  Rocco komt in aanmerking voor het peterschap.