Nymphe

Reden van afstand:
de eigenaar, die de verzorging van een kudde van meer dan 40 ezels niet meer aankon, vroeg of we Nymphe bij ons wilden opnemen. Omdat hij haar niet meer kon verzorgen, wou hij absoluut vermijden dat ze bij hem doodging. Haar toestand was er sinds 3 weken flink op achteruitgegaan. Ze was sterk verzwakt en bleef de meeste tijd liggen en ze kon maar met de grootste moeite opstaan.


Datum van aankomst in het opvangcentrum: 26 februari 2012
Herkomst : ’s-Gravenbrakel (Braine-le-Comte)  provincie Henegouwen

Geboortejaar: 2001
Geslacht: ezelin
Grootte: +/- 1m40
Haarkleed: grijs met kruis

Bijzonder kenmerk: was drachtig bij aankomst


 Nymphe, 6 dagen na haar opname in de ezeloase

Nymphe 5 weken na haar opname

 

 

Haar verhaal in het opvangcentrum: gezien de aanzienlijke afstand tussen zijn woonplaats (dicht bij de Franse grens) en het opvangcentrum, stemde de eigenaar erin toe Nymphe met eigen middelen te brengen. Nadat ze met veel moeite uit de trailer gekomen was, is Nymphe bijna meteen gaan liggen op het zachte strobed waarmee haar box bedekt was. Haar toestand was rampzalig! Omdat ze zo zwak was kon ze niet lang staan of behoorlijk stappen. Haar vacht was tot op de huid bedekt met korsten van gedroogd mest. Op sommige plaatsen kwamen de korsten los en werd de kale, rauwe en bloederige huid zonder haren zichtbaar. Ze zat onder de luizen, wat heel vaak voorkomt bij sterk verzwakte dieren. Haar hoeven, die bekapt waren met ‘de botte bijl’ (dat deed de eigenaar zelf!) waren gekanteld, sommige naar voren toe (in tegenstelling tot de ‘kaboutersloffen’) omdat de hiel zo hoog was. Daardoor werd het staan heel erg pijnlijk.
Om haar snel weer aan te sterken, kreeg ze een aangepast dieet aangevuld met vitamines en mineralen. In het begin legden we het voer onder haar hoofd… Na meerdere dagen ging ze steeds vaker staan, maar nog steeds voor korte tijd. Een tiental dagen na haar komst hebben we onze dierenarts laten komen. Haar bolle buik stond in schrik contrast met de magerte van haar lichaam. Zij bevestigde dat Nymphe drachtig was. Het zou nog een maand duren voor ze weer proper begon te worden en er weer haren groeiden op de huid die naakt was na het vallen van de korsten, die eindelijk verdroogd waren. Ongeveer op datzelfde moment kon onze hoefsmid haar voor het eerst verzorgen. Hij zorgde ervoor dat de hoef opnieuw in de juiste hoek kwam te staan, waardoor ze langer kon blijven staan, zonder af te zien.

 


In de loop der maanden kwam Nymphe weer op krachten en kon zij zich duidelijk makkelijker verplaatsen.
In de maand mei begon ze te ‘uieren’ (we controleerden haar twee keer per dag),
een teken dat de geboorte nakend was! Heel vroeg in de ochtend van 1 juni zette Nymphe de kleine Flocon (sneeuwvlokje) op de wereld, een volledig wit veulentje met hier en daar wat rosse vlekjes en witte hoefjes!
Flocon was tijdens de opendeurdagen al heel snel de lieveling van de bezoekers.
Hij huppelde lustig rond, maar steeds onder het waakzame oog van zijn mama.
Het verhaal dat erg slecht begonnen was, kende een gelukkig slot!
Zoals zoveel ezels is Nymphe in korte tijd vaak veranderd van adres en van eigenaar! Ze werd van een koopman gekocht door een ezelsboerderij die in ezelinnenmelk deed, werd een eerste keer doorverkocht (om technische redenen, ze was niet geschikt om gemolken te worden) en werd dan verkocht aan de man die ze aan ons afstond. Tijdens dit traject kreeg ze twee veulens. Wat haar verleden betreft weten we dat ze Franse papieren heeft. Geen van de Belgische eigenaars heeft de moeite genomen om haar in België te laten inschrijven. De Ezeloase moest dus de administratieve kosten betalen om haar dossier in orde te brengen. 

 

 


Het vervolg op :

Haar karakter :  

ze is een vechter, een liefhebbende, beschermende en zorgzame moeder, een trouwe vriendin…
Omringd door onze dagelijkse zorgen heb je gevochten om weer een mooie, dankbare ezelin te worden die zich makkelijk laat hanteren…”
Na de geboorte van Flocon toonde je je een goede moeder
Na verloop van tijd heb je met Gumkwat een mooie vriendschapsband opgebouwd…
Komt het door je naam, afkomstig van de Griekse mythologie, (Nimfen waren halfgodinnen die de levende krachten van de natuur verpersoonlijkten) dat je zoveel goede eigenschappen hebt?”