Nymphe

Niettegenstaande dat het ezelopvangcentrum overvol zit  en dit sinds maanden en er een wachtlijst bestaat, hebben wij toch besloten Nymphe in alle urgentie op te nemen.

Zondag voormiddag, 26 februari, kreeg ik een alarmerend telefoontje waardoor ik de wachtlijst moest over het hoofd zien. De eigenaar belde mij zelf op met de vraag een ezelin op te nemen daar hij haar niet kon verzorgen. Hij stond alleen in voor de verzorging van meer dan veertig ezels. Hij vreesde dat ze bij hem zou dood gaan en dat wilde hij voorkomen. Nymphe was zeer verzwakt en bleef bijna de ganse tijd liggen en kon moeizamer en moeizamer recht. Sedert drie weken zag hij haar toestand verergeren. Onze opdracht is natuurlijk om in een dergelijk geval hulp te bieden en deze ezelin op te nemen, want elke dag die zij in deze toestand doorbrengt is er één teveel.

Nymphe kwam moeizaam uit de trailer gesukkeld .Zij kon nauwelijks op haar benen staan. Bij het zien van het dikke strobed in haar stal is zij onmiddellijk gaan liggen.
Haar toestand was catastrofaal! Zij was zo zwak dat zij amper op haar benen kon staan en zich zeer moeilijk kon verplaatsen. De hygiëne in de stallen van de vorige eigenaar moet wel heel slecht zijn daar de haren van de vacht van Nymphe aaneen waren gekoekt met mest en op de huid vastkleefden. Op sommige plaatsen hingen zij als losse klodders en kon men eronder blote bloederige en ontstoken huid zien. Zij stonk  naar urine en zat vol luizen. Dit is vaker het geval bij verzwakte dieren. De  hoeven waren zeer slecht bekapt (de vorige eigenaar bekapt zijn ezels zelf) De hoeven waren naar voor gekanteld omdat de hiel te hoog was( het is het tegengestelde van slofhoeven ) wat het steunen op de hoeven zeer pijnlijk maakt.

Zoals zoveel andere ezels was zij ook op korte tijd vaak van eigenaar veranderd. Eerst  werd zij gekocht door een ezelinnenmelkerij bij een koopman. Maar omdat zij moeilijk kon gemolken worden om anatomische reden werd zij doorverkocht. Deze eigenaar verkocht haar op zijn beurt aan de man die haar aan ons heeft afgestaan. Op die korte tijd heeft zij twee veulens gehad. Haar geschiedenis voor haar verblijf in de ezelmelkerij is niet gekend. Wij weten enkel dat zij papieren heeft van de “Haras Nationaux Français “. Niettegenstaande dat zij verscheidene Belgische eigenaars heeft gehad heeft geen enkele ervan haar in België laten overschrijven om officieel in orde te zijn. Wij hebben hiervan onmiddellijk werk gemaakt maar de financiële en administratieve kosten zijn eens temeer door de Ezeloase  betaald.

Het eerste dat moest gebeuren was haar terug op krachten brengen. Zij heeft hiervoor een aangepast dieet gekregen rijk aan vitaminen en mineralen. Aanvankelijk werd het voeder onder haar hoofd geplaatst zodat zij niet moest rechtstaan om te eten. Het was wel zielig om zien hoe het haar pas na enkele pogingen lukte. Na verscheidene dagen is zij beginnen rechtstaan en dit steeds vaker maar telkens slechts voor een korte tijd.
Na een tiental dagen viel het mij op dat haar buik steeds dikker werd in contrast met haar algemene magere toestand. Mijn vermoeden werd door de dierenarts bevestigd: Nymphe is drachtig!

 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 26 februari 2012
Herkomst : Braine-le-Conte
Geboortedatum: 2001
Geslacht: ezelin
Grootte: +/- 1m30
Haarkleed: grijs met kruis

 

 

 Nymphe, 6 dagen na haar opname in de ezeloase

Nymphe 5 weken na haar opname

 

Na een maand verblijf in het opvangcentrum begint haar vacht er netjes uit te zien  en hier en daar beginnen er haren te groeien op de kale plekken na het afvallen van de korsten.
Wanneer zij beter op haar benen begon te staan heeft de hoefsmid haar bekapt, maar er zullen nog veel behandelingen nodig zijn alvorens haar hoeven en benen weer een correcte stand zullen hebben. De juiste  hoekstand van de hoeven is wel bekomen zodat zij nu langer en langer kan blijven staan zonder pijn te lijden.


Zij staat nu langer recht dan dat zij ligt. Nymphe is een zeer lieve ezelin, gemakkelijk, handzaam en zeer dankbaar voor haar verzorging.

 

Nymphe heeft het leven geschonken aan een prachtig ezeltje.
Zij was reeds aangesterkt en kon gemakkelijker lopen (de hoefsmid had haar reeds tweemaal behandeld om haar comfortabeler te laten stappen) . Sedert enkele   weken was haar uier beginnen te  ontwikkelen , (tweemaal per dag inspectie) en de geboortedag begon te naderen. 

 

In de vroege uurtjes van de eerste juni is hij dan geboren. Alles is vlekkeloos verlopen, men heeft enkel het kleintje moeten helpen om de uier te vinden zodat het kon zuigen. De zachte aanmaningen van de moeder waren niet voldoende.
Het was een grote verrassing!!!
Hij ziet helemaal wit op enkele rossige vlekjes na. Ook de hoefwand is wit.


Het vervolg op :

 

3 maanden later maken Nymphe en Flocon het prima