Noé

 

 

Datum van aankomst in de Ezeloase: 07 februari 2018
Afkomstig uit: Bierwart
Geboortedatum: oktober 2017
Geslacht: ruin
Schofthoogte: groeit nog
Haarkleed: bruin met kruis
Bijzonder kenmerk: lijdt aan een terugtrekking van de diepe buigspierpees van beide voorbenen


Reden van de afstand: Noé was tussen 3 en 6 maanden oud toen hij in ons opvangcentrum opgenomen werd, na een inbeslagname op bevel van Dierenwelzijn. Alle details vind je terug op deze pagina

 

 

Noé inbeslagname

Noé bij aankomst

 

Noé sous lampe chauffante.

Zijn geschiedenis in de Ezeloase:

bij aankomst leed de kleine Noé aan onderkoeling en was hij erg mager. Hij had geruis op zijn hart en een ontsteking van de luchtwegen. Hij was graatmager en was enorm verzwakt!
Dekens, fleece vezelverbanden aan de vier ledematen, een warmte-lamp en speciale voeding deden zijn lichaamstemperatuur met een paar graden stijgen. Maar hij was nog lang niet buiten levensgevaar. Hij was zo zwak dat hij niet kon opstaan zonder onze hulp.
Terwijl er geen twijfel over bestond dat Rosa (een ezelin afkomstig van dezelfde inbeslagname) wel degelijk de moeder was van Couscous (veulen die we na diezelfde inbeslagname opgevangen hebben), was het even anders voor Capucine (een ezelin afkomstig van dezelfde inbeslagname van wie het veulen gestorven was). Zij wou niet weten van Noé. Dankzij onze niet aflatende zorgen en ons geduld, aanvaardde zij stilaan hem haar kostbare melk te geven.
De melk was des te kostbaarder gezien de zwakke toestand van Noé. Geleidelijk aan ontstond er een band tussen Noé en zijn adoptiemoeder. Omdat Noé nog steeds zo zwak was dat hij niet alleen kon opstaan, hielp Muriel hem met regelmatige tussenpozen overeind (ook ’s nachts).
Zo werd hij elke dag een beetje sterker. We beseften al gauw dat zijn toestand zo kritiek was, dat hij het waarschijnlijk niet gehaald had als de inbeslagname een dag later was gebeurd…

Na een dag of tien kon Noé, die al wat aangesterkt was, tot onze grote opluchting, op eigen krachten overeind komen.
Na een tijd kon hij, rekening gehouden met zijn toestand, behandeld worden (inentingen, wormbehandeling, chip/identificatie, luizenbehandeling…)
Omdat hij het niet gewend was gemanipuleerd te worden, was hij erg schuw. Gelukkig evolueerde hij erg goed.

 

Muriel ferme bien le manteau de Noé avant sa première sortie


Een paar maanden later konden Noé en Couscous (het tweede opgevangen ezeltje) gespeend worden. Ze zijn de beste maatjes en genoten van de paddock in afwachting van hun castratie.
Hun castratie is gebeurd op 22 februari 2019, iets meer dan een jaar na hun aankomst in de Ezeloase. Ze zijn verhuisd naar de groep van Cadichon en Co, waar ze konden stoeien en met volle teugen genieten.


 

 

   

 

Hoewel ze geen last hadden om zich voort te bewegen, stapten Couscous en Noé op de tippen van hun tenen, zonder hun hielen neer te zetten. Bij nader onderzoek bleek dat er bij allebei sprake was van een terugtrekking van de diepe buigspierpees aan beide voorbenen.
Na overleg met onze hoefsmid, onze dierenarts en met een orthopedisch chirurg werd besloten protheses gemaakt van hars te plaatsen, zodat de pees zich geleidelijk aan kon strekken. Dat probleem zijn we al vaak tegengekomen in het opvangcentrum bij veulens geboren uit erg verzwakte en ondervoede moeders. Meestal komt het na enkele maanden vanzelf weer goed, mede geholpen door het bijvoeren van vitamines en mineralen. Jammer genoeg was dat niet het geval bij Couscous en Noé. Meer dan waarschijnlijk heeft inteelt hierin een rol gespeeld.


Davide, onze hoefsmid, heeft dus kleine protheses gebruikt, bestaand uit een ijzer met vooraan een plastic verlengstuk. Deze worden aangepast en met hars aangebracht onder de twee voorste voeten. Het plastic verlengstuk zorgt ervoor dat de voet niet alleen op de tip (voorste deel van de voet) neergezet wordt en dwingt de ezel zijn hiel neer te zetten. De prothese wordt maandelijks vervangen. De voet wordt bekapt voor de plaatsing van de nieuwe.  Bovendien krijgt Noé een voedingssupplement op basis van planten die goed zijn voor pezen. De protheses hinderen hem totaal niet bij zijn verplaatsingen!
Hoewel er na vier maanden een duidelijke verbetering merkbaar is bij Noé, was zijn toestand toch nog niet helemaal zoals het hoort. Onze hoefsmid heeft kleine orthopedische ijzers gekozen met een verlengstuk vooraan, dat allemaal huisgemaakt en op maat!


Na een paar maanden hadden de ijzers hun doeltreffendheid bewezen en konden ze weggenomen worden.
We hadden gehoopt dat de maandelijkse bekapping zou volstaan om de weldaden van de orthopedische behandeling te vrijwaren. Jammer genoeg moesten we na een tijd vaststellen dat Noé opnieuw één van beide voorvoeten op de tip neerzette. Onze hoefsmid koos er dan opnieuw voor een orthopedisch hoefijzer te plaatsen om de pezen in de juiste stand te houden. Bij Noé met een verlengstuk, omdat hij er erger aan toe is dan Couscous. De hoefsmid gebruikt een mini-aambeeld om de hoefijzertjes op de juiste maat te maken. De ijzers van Noé worden om de vier weken vervangen. Ze beletten hem niet overal rond te lopen! Alleen is hij wat minder discreet als hij over het beton loopt met de hoefijzertjes aan zijn voeten!