Martin door Marte Hameleers

 

Vaak fietste ik door het Waalse landschap en langs het mooie dorpje Bombay.

In de omgeving ging ik af en toe landschappen tekenen en fotograferen.

Steeds fascineerden mij de ezels in de verte, die daar zo rustig liepen in het mooie weidse landschap. Ik kon bijna niet geloven dat er in de grote boerderij een ezelopvang was, ik kende de ”ezelsociëteit” in Zeist in Nederland, maar wat bijzonder dat in dit kleine dorp ook een ezel pvang gehuisvest is.

Op een ochtend heb ik de ezels mogen observeren en fotograferen. Het was een koude ochtend en de ezels zochten veel beschutting. Eén ezel viel mij meteen op en dat was Martin. Hij was heel verlegen maar liep toch stiekem achter mij aan.

Ik voelde me meteen tot hem aangetrokken door zijn mooie kastanjebruine vacht en witte buik, maar vooral ook door zijn integere en vriendelijke blik.

Hij oogde heel mysterieus en ingetogen, ook kon hij heel mooi en rustig voor de camera poseren. Later hoorde ik dat hij het vroeger best moeilijk had gehad en daardoor ook wat ongepast gedrag vertoonde, maar dat hij heel sterk was om daar weer bovenop te komen.

Zo mooi om te zien dat hij tot rust gekomen is in de 'ezeloase'.

Ik wilde hem ook graag schilderen in een weidse omgeving met een bloeiende kastanjeboom, een omgeving en een boom die bij hem passen, bij zijn pure en mysterieuze uitstraling.

Het was een hele eer en een grote uitdaging om deze bijzondere ezel Martin te schilderen.

Marte Hameleers (www.martehameleers.nl)

Details van het schilderij:

Techniek: eitempera en olieverf op linnen

Formaat: 50x70cm

Jaar: 2010