Marcel

Reden van afstand: De vroegere eigenaars hebben ons gevraagd om Marcel op te nemen omdat zij sedert een jaar er niet in slaagden om met hem om te gaan omwille van zijn karakter. Hij was zeer zenuwachtig en zijn gedrag onvoorspelbaar. Zij waren bezorgd om zijn toekomst en hebben daarom om zijn opname gevraagd en om hem verder te verzorgen.

 

 

 

 

Datum van aankomst: 16 februari 2014

Afkomst: Bierset

Geboortedatum: +/- 2002

Geslacht: Ruin

Vachtkleur: Wit-grijs.

Bijzondere kenmerken: Marcel is blind geworden na een chronische uveïtis. Deze aandoening lokt een hevige immune reactie uit. Dit type degeneratie kan niet gestopt worden en  leidt op termijn tot blindheid.

 

 

 

Zijn leven in het opvangcentrum: Bij zijn aankomst werd hij, zoals iedere nieuwkomer, in quarantaine geplaatst. De hoefsmid werd al snel gevraagd om de hoeven te verzorgen. Vooral zijn achterhoeven waren in slechte staat. Hij was in orde wat vaccinaties en ontworming betreft en hij had een chip.
Aanvankelijk was hij vrij gemakkelijk maar zodra het lawaaierig en druk werd in zijn omgeving werd hij zenuwachtig. Al loopt hij niet tegen de wanden en afsluitingen van zijn box, toch werd het ons duidelijk dat hij slechts zeer wazige beelden ziet en de afstanden niet kan inschatten. Hij had ook afwijkende reacties op de verandering in lichtsterkte. De dierenarts heeft de diagnose van de chronische ontsteking van het regenboogvlies gesteld. We hebben dus besloten Marcel in een beveiligde omgeving te plaatsen. Hij heeft een box voor hem alleen. Overdag kun je hem vinden in de
weide van de “kwetsbaardere” ezels zoals Picotin, Zéla, Ben, Sammy, Rocco en Zabou. Omwille van zijn gezondheidstoestand hebben we besloten dat Marcel nooit in aanmerking zal komen voor adoptie. Deze beslissing wordt gerechtvaardigd niet alleen omwille van zijn blindheid maar ook omdat hij al vaak werd doorverkocht alvorens bij de eigenaars te komen die hem aan ons hebben afgestaan.

 

 

Zijn karakter: “Marcel de verschrikkelijke “, de niet te temmen ezel, de vernieler van afsluitingen, een ezel met helse gedragingen… Dat was zijn reputatie en dat werd ons gezegd voor zijn opname in de Ezeloase. En dat werd ons verteld omdat niemand opgemerkt had dat hij slechtziende is, laat staan de diagnose van zijn aandoening had gesteld.
Nu hij in een veilige omgeving leeft en er met hem wordt omgegaan rekening houdend met zijn handicap heeft hij een totale metamorfose ondergaan. Mister Hyde heeft plaats gemaakt voor dokter Jekill. Marcel is een zeer fijne ezel waarvan men enkel vriendschap terugkrijgt.