Marcel

Marcel is een ruin van 12 jaar. Hij komt van Bierset. Zijn eigenaars hadden om hulp gevraagd omdat zij hem niet aankonden. Zij hadden al 6 jaar problemen in de omgang met de ezel.Hij was zenuwachtig en onvoorspelbaar. De eigenaars hadden hem gekocht bij een kippenhandelaar en hij was reeds meermalen doorverkocht, maar steeds kwam hij terug. De eigenaars waren wel bezorgd en hadden gevraagd aan de Oase om hem op te nemen zodat hij niet meer regelmatig van de ene naar de andere eigenaar zou doorverkocht worden.
Zij hebben ons verteld dat hij zich regelmatig kwetste en dat zij de indruk hadden dat hij niet goed kon zien. Zij hadden diverse dierenartsen geraadpleegd maar geen enkele had moeite gedaan om dit verder te onderzoeken.

Marcel stond al maanden op de wachtlijst voor opname. Uiteindelijk is hij bij ons opgenomen op zondag 16 februari. Zoals iedere nieuwkomer werd hij eerst in quarantaine gezet. Onze hoefsmid is vrij snel langs gekomen om de hoeven te verzorgen, voornamelijk de achterhoeven moesten dringend bekapt worden. Hij was wel ingeënt en ontwormd hij had een chip en identificatie papieren. ( Dit is een uitzondering bij de opgenomen dieren)

 

 

 

Aanvankelijk bleef hij rustig en hij was gemakkelijk in de omgang. Wanneer er echter veel heen en weer geloop is en lawaai in zijn buurt wordt hij zenuwachtig
Al liep hij niet tegen de wanden van zijn box of tegen hindernissen, toch was het duidelijk dat zijn gezichtsvermogen niet in orde was, hij kon ook moeilijk afstanden inschatten. Hij reageerde ook niet normaal bij kunstlicht ‘s avonds en bij hevige zonneschijn ging hij achterin zijn box staan. Zijn gedrag geleekt sterk op dat van Polo bij zijn aankomst in het opvangcentrum.
De geraadpleegde dierenarts bevestigde ons vermoeden en dat van de vroegere eigenaars.Hij ziet bijna niet meer tengevolge van staar en uveïtis. De oorzaak is vaak een slecht verzorgde infectie en een immunitaire reactie. Jammer genoeg is dit een evolutieve aandoening die totale blindheid voor gevolg heeft wat het geval is bij de moedige Polo.
Onze ondervinding heeft geleerd dat blinde ezels toch nog een fijn leven kunnen hebben als zij een goede opvang genieten.

Nu wij weten wat Marcel heeft zullen wij hem een aangepast verblijf geven samen met Polo Zodat hij zich kan aanpassen in een veilige omgeving en een normaal leven slijten samen met soortgenoten.

 

 

Nieuws 2de trimester 2014

Hij is de ezel die het voorbije trimester in de Oase werd opge-nomen en blind is ten gevolge van een chronische uveïtis Na zijn quarantainetijd is hij Polo gaan vervoegen, onze andere blinde ezel. Het is een logische beslissing vermits het domein van Polo is ingericht om te voorkomen dat zij zich zouden kwetsen. Zij genieten eveneens van het gezelschap van ezeltjes die het zeer kalm aandoen en weinig bewegen. Picotin die bij Polo was ondergebracht om hem gezelschap te houden is nu in het aanpalende weiland waar hij meer bewegingsruimte heeft, en hij voelt zich daarbij heel goed.
Marcel heeft zich snel aan zijn nieuwe omgeving aangepast. Hij is zeer rustig en lief zowel tegenover de vrijwilligers als tegenover Zela, Rocco en Polo waarmee hij het verblijf deelt.
Zij kunnen naar hun eigen keuze naar buiten gaan of zich terugtrekken in hun stal om te rusten op een heerlijk strobed.

 

Datum aankomst: 16 februari 2014
Herkomst: Bierset
Geboortedatum: +/- 2002
Geslacht: ruin
Grootte: 1m20
Kleur: grijs roan
Specifieke kenmerken:  hij is bijna blind tengevolge van een chronische uveïtis     

 

 

Gezien zijn handicap zal Marcel nooit in aanmerking komen voor adoptie en levenslang in de Oase blijven. Hij gaat dus deel uitmaken van onze vaste residenten. En hij zoekt meters en Peters.