Flora

 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 08/11/2008
Herkomst: Herentals
Geboortedatum: +/- 1988
Geslacht: vrouwelijk
Schofthoogte: +/- 1m.
Vacht: donkerbruin.
Bijzondere kenmerken:
- zij is chronisch hoefbevangen ( kanteling van het tweede Voetkootje)
- Gebitsproblemen (losstaande tanden)
- Zij verplaatst zich enkel in het gezelschap van haar maatje “Flor”.

 

 

Reden van het afstaan aan het opvangcentrum
Flora en Flor hebben reeds een hele geschiedenis doorgemaakt die we hier kort samenvatten.
Toen hun eigenaar overleed bleven zij onverzorgd achter op een militair domein, maar dit weiland werd verkocht, daarna werden zij door een buurman opgenomen. Deze laatste echter liet hen aan hun lot over. Een jong koppel ontfermde zich over deze dieren en gaf hen hun eerste verzorging. Zij huurden een weiland met stal. Helaas lag dit in een drassig gebied, en wanneer het onder water kwam te staan hebben deze mensen de ezeltjes aan het opvangcentrum overgedragen.
Na intensieve verzorging van Flora ( voeten en gebit) werden zij in 2009 geadopteerd. Maar begin mei 2011 hebben wij hen bij hun adoptiefamilie weggehaald omdat het samenwonen met de geiten heel slecht verliep. Niettegenstaande wij dit probleem met de adoptanten hadden besproken en hun adviezen hadden verstrekt over de noodzakelijke aanpassingen van de boxen en het weiland  veranderde er niets en de geiten rukten de haren uit de vacht van Flora ter hoogte van de benen, de staart  en de rug , de plaats is nog zichtbaar daar de vacht na het terug ingroeien een lichtere kleur heeft.                   

 


 

Haar verhaal in het opvangcentrum
Bij haar opname was Flora zeer mager en zij had ernstige gebitsproblemen.
Zij werd onmiddellijk gevaccineerd en ontwormd
De hoefsmid heeft haar hoeven onder handen genomen daar deze in zeer slechte staat waren, en zij vereisten eveneens een dagelijks verzorging.
De dierenarts liet een bloedonderzoek doen omdat zij apathisch en zeer zwak overkwam; Hieruit bleek dat Flora bloedarmoede had en leed aan een virale infectie.
Zij kreeg een aangepast dieet en haar toestand werd van dichtbij gevolgd. Zij kreeg ook een gebitsverzorging van de tandarts. Langzaam aan verbeterde haar gezondheidstoestand, de bloedproeven normaliseerden zich en haar voetstand was bijna correct.
Wanneer wij ons om haar geen zorgen hoefden te maken werd zij samen met haar trouwe maatje Flor geadopteerd. Aanvankelijk scheen alles goed te verlopen tot er problemen opdoken ten gevolge van de cohabitatie met de geiten. Deze rukten hele plukken haar uit haar vacht, zowel ter hoogte van de benen als de staart en de rug. De adoptanten werden niet goed bijgestaan door de dierenarts en de hoefsmid. Flora is nu ook chronisch hoefbevangen. Aan de adoptanten werd meermaals gevraagd om de noodzakelijke aanpassingen aan te brengen om deze problemen te voorkomen. Omwille van de omvang van deze werken hebben de adoptanten geopteerd om de ezels terug af te staan. (Ezeleigenaars weten hoe moeilijk het is deze dieren in hun eigen toegewezen plaats te houden.)
Sinds haar terugkeer naar het opvangcentrum, begin mei 2011, is haar toestand geleidelijk verbeterd. Haar vacht is opnieuw gegroeid en ziet er glanzend uit, haar hoeven zijn in orde.
De voeding is aangepast omwille van haar gebitsproblemen en voor haar chronische hoefbevangenheid.
Flora zal haar ganse verdere leven in de opvang blijven na wat zij heeft doorgemaakt bij haar vorige adoptie. Haar toestand wordt van nabij opgevolgd en wij wensen haar geen enkel risico meer te laten lopen.

 

Haar karakter
Flora en Flor zijn onafscheidbaar, een beetje zoals Romeo en Julia, Tristan en Isolde of Antonius en Cleopatra. In dit koppeltje is het Flora die “de broek” draagt en Flor die haar trouw volgt.
Haar naam staat haar als gegoten: Mooi als een bloem, lief en zacht. Nu zij wat ouder wordt is haar vacht hier en daar bezaaid met witte vlekjes, als sneeuwvlokjes op haar donkerbruin kleed terwijl de lichtere vlek op haar rug haar uniek en herkenbaar maakt.