Flor

 

Datum van opname: 08/11/2008
Herkomst: Herentals
Geboortedatum: +/- 1988
Geslacht: ruin
Vachtkleur: bruin
Bijzondere kenmerken: Hij heeft een neiging tot zwaarlijvigheid.
Hij verplaatst zich enkel in het gezelschap van zijn onafscheidbare vriendin Flora.

 

Reden van afstand: Flor en Flora bleven onverzorgd achter op een militair domein na de dood van hun eigenaar. Een buurman nam ze bij hem maar verzorgde ze niet. Tenslotte heeft een jong koppel voor hen een weiland met stal gehuurd en hen de eerste zorgen gegeven. Dit weiland lag echter in een drassig gebied en wanneer het onder water kwam te staan hebben zij de ezels afgestaan aan de Ezeloase.
Na een intensieve verzorging van voornamelijk Flora werden zij in 2009 geadopteerd. Aanvankelijk scheen alles goed te verlopen Begin 2011 werden zij bij de adoptanten weggehaald en terug opgenomen in de Ezeloase. De cohabitatie met de geiten was een mislukking.

 

Het verhaal van Flor in het opvangcentrum:
Bij zijn aankomst (in 2009 ) werd Flor onmiddellijk ontwormd, ingeënt en gecastreerd. Zijn hoeven waren in slechte staat en de hoefsmid werd erbij gehaald. Na meerdere bekappingen en een dagelijkse hoefverzorging kregen zijn benen opnieuw een correcte stand.
Flor was ook een bange ezel en moeilijk in de omgang.
Van zodra dat de toestand van Flor en zijn onafscheidbare vriendin geen zorgen meer baarden werden zij in 2009 geadopteerd.
Gedurende een hele tijd verliep de adoptie goed, maar het samenlopen met de geiten van de adoptanten zorgde voor problemen. De geiten rukten bij de ezels de haren van de benen, de staart en bij Flora zelfs ter hoogte van de flanken en de rug. Daarenboven werden de adoptanten slecht geadviseerd door zowel de hoefsmid als de dierenarts. De adoptanten hebben verkozen de dieren opnieuw aan het opvangcentrum toe te vertrouwen boven de kosten van de nodige aanpassingen om de ezels en de geiten te scheiden.
Sedert zijn terugkomst is de vacht van Flor opnieuw gaaf en gezond.   Flor werd ook op dieet gezet, maar het heeft maanden geduurd om enig gewichtsverlies te kunnen vaststellen, hij zal nooit een slanke ezel worden.
Omwille van hun leeftijd en omdat Flora een dagelijkse verzorging nodig heeft werd er besloten dat beiden levenslang in het opvangcentrum zullen blijven…Het is uitgesloten hen nogmaals aan mogelijke risico’s bloot te stellen.

 

 
 

Zijn karakter: (Flor aan het woord.)
Ik een neiging tot zwaarlijvigheid? Hoe zou dat komen denk je? Ik ben zo zacht en verleidelijk als een chocolade gebakje…Ik geef toe dat ik niet de allures heb van een “ mannequin”, maar ik ben wel uitgekozen om de stagiaires mee op te leiden in de kunst van het verzorgen dan de hoeven! Ik ben ook helemaal niet bang maar neem Flora nooit bij mij weg…