Coriandre,

 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 27 mei 2015
Herkomst :
Geboortedatum:
Geslacht: ruin
Grootte:
Kleed:

 

 

De vier ezels, Coriandre, Tariq, Naoum en Philippot kwamen op 27 mei naar het opvangcentrum. Ze zijn afkomstig van Tihange. Ze stonden al vele maanden op onze wachtlijst. Hun eigenares wou ze om gezondheids- en financiële redenen aan ons afstaan.
Ze zei dat ze geen tijd gehad had om ze te laten bekappen, maar ik had er geen idee van dat hun hoeven er zo slecht aan toe waren. Ik schrok dan ook toen de wagen arriveerde en ik de miserabele voeten van die arme ezels zag.
Je zag meteen dat ze pijn leden, vooral Coriandre dan. Ze gingen vaak liggen om hun gewrichten te ontlasten.
Onze hoefsmid is snel gekomen. Het grootste gedeelte van de voormiddag werkte hij alleen aan die vier ezels. Het probleem van de lengte was vrij snel verholpen, maar het zal nog een hele tijd duren voor de afwijkingen, waaraan Tariq en vooral Coriandre lijden, zullen verdwijnen.  De hoeven zijn ‘ingekort’, maar Coriandre loopt nog steeds moeilijk door de scheefstand. Hij kan zijn voet niet plat op de grond zetten. Onze hoefsmid zal hem bij zijn maandelijks bezoek aan ons opvangcentrum onder handen nemen om de afwijking stilaan weg te werken.
Ze waren uiteraard met niets in orde. We hebben ze ontwormd, ingeënt en gechipt (de identificatieprocedure is lopend). Onze dierenarts heeft hun leeftijd bepaald (aan de hand van het gebit). Ze zouden respectievelijk 14 jaar (Coriandre), 12 jaar (Tariq), 9 jaar (Philippot) en acht jaar (Naoum) oud zijn.
Wat hun gedrag betreft, ze zijn het niet gewend om gehanteerd te worden. Alleen Tariq is nogal meegaand. Naoum en Philippot, die in het begin nogal sterk op hun hoede waren, beginnen het contact met de borstel te appreciëren en zijn niet te lastig als ze hun voeten moeten geven. Coriandre daarentegen verdedigt zich al trappend en verdraagt zelfs niet dat je met een hand of een borstel over zijn flank gaat. Het zal veel tijd vragen, maar uiteindelijk zal hij ons vertrouwen en aan ons wennen. In drie weken tijd hebben we hun gedrag al zien veranderen. Ze zijn veel rustiger en komen naar ons toe. Na een verblijf in quarantaine konden ze zich voegen bij de groep van de ruinen en kunnen ze genieten van de geneugten van de weide.

 

30 juni 2015

     
     
     
     
     
     
     
 
     
 

Die vier ezels arriveerden in ons opvangcentrum met hoeven in een erbarmelijke staat. Dat is nu alleen nog een nare herinnering. Onze hoefsmid heeft een aantal keer aan hun hoeven gewerkt zodat ze behoorlijk kunnen stappen. Nu zijn hun voeten onherkenbaar veranderd.
Vooral de voeten van Coriandre waren vreselijk vervormd. In het begin vond hij het lastig om met zijn ‘nieuwe’ voeten te stappen. De verandering van positie was pijnlijk, maar nu is alles in orde gekomen en dartelt hij zonder problemen rond in de weide. Een plezier om te zien.

30 september 2015

   
     
 
 

30 december 2015

Ze blijven goed evolueren, maar het werk is nog lang niet af.
Tariq en Philippot laten zich zonder probleem hanteren. Ze zijn snel geëvolueerd en geven makkelijk de vier voeten. Ze zijn dus helemaal heropgevoed.
Coriandre en Naoum, daarentegen, komen graag om zich te laten knuffelen als ze vrij rondlopen, maar ze laten zich maar moeilijk hanteren.
Coriandre blijft in het defensief als hij vastgemaakt is aan de ring, maar er is wel vooruitgang te merken. Naoum blijft echter weerspannig. Hij verzet zich zodra we hem willen hanteren en is erg lastig als de hoefsmid op bezoek komt.
Maar, zoals altijd, hij is niet de eerste en hij zal ook niet de laatste zijn. Er is tijd nodig. Met zachtheid en geduld zal hij ons ten slotte zijn vertrouwen geven.

 

2017