Clovis

 

Clovis werd opgenomen in ons opvangcentrum op 20 februari 2020. Hij is een 17 jaar oude hengst. Hij is afkomstig uit Nalinnes. Hij kwam bij ons op verzoek van zijn eigenares die te oud geworden was en verhuisde naar een woonzorg-centrum.
Zijn opname liep niet van een leien dakje. Om te beginnen is meneer nogal stevig gebouwd en van een groot formaat (ongeveer 1,45m op de schoft). Bovendien ontbreekt het hem aan een serieuze opvoeding en probeerde hij ons de hele tijd te bijten. We hadden met ons vijven meer dan een uur nodig om hem in de trailer te krijgen.
Hij was nergens mee in orde, maar zijn eigenares heeft een gift gedaan om de kosten te dekken van de sanitaire verplichtingen. Bedankt daarvoor.
Davide, onze hoefsmid, was de eerste die bij Clovis langskwam. Zijn hoeven waren te lang en misvormd en moesten dringend bekapt worden. Bovendien had hij mierennesten aan alle vier zijn voeten. De bekapping nam een hele tijd in beslag. Clovis was het helemaal niet gewend zijn voeten te geven en was erg gestrest door de situatie.
Vervolgens gaf onze dierenarts hem een pre-vaccin. Een week later, op 14 maart, kon de castratie gebeuren. De postoperatieve zorgen vielen niet mee. Hij was in paniek en had helemaal geen vertrouwen in mensen. Het steeds maar ontwijken van zijn beten was al een sport op zich.
Hij is nu ook gechipt/geïdentificeerd en geregistreerd. Hij moet nog het bezoek krijgen van onze osteopate. Er is een probleem met de motoriek van zijn achterhand. Het probleem was ons al opgevallen de dag van zijn opname toen hij door de weide begon te rennen. Gezien zijn huidige houding valt moeilijk te zeggen of het probleem voortkomt van zijn bekken, rug of de gewrichten van zijn achterbenen. Wel is het zo dat de osteopate pas behoorlijk en in goede omstandigheden zal kunnen werken als hij zich op zijn gemak voelt bij mensen en hanteerbaar is.
Zijn verhaal en zijn gedrag drijven me ertoe te herhalen dat ezels kuddedieren zijn en dat het belangrijk is om minstens twee ezels te houden.
Bovendien is het, als je een ezel neemt, noodzakelijk dat je hem geregeld hanteert (en niet alleen als de hoefsmid of de dierenarts op bezoek komt, wat de ezel vaak een negatieve ervaring bezorgt) en dat je hem met zachtheid opvoedt. Dat is de taak van de eigenaar. Het is ten zeerste aanbevolen de hengsten te laten castreren om te vermijden dat ze zich voortplanten, dat zeker, maar ook omdat een hengst altijd onvoorspelbaar blijft en gevaarlijk kan worden door zijn gedrag en zijn hormonale driften.
We moeten toegeven dat het gedrag van Clovis bij zijn komst elk sereen en aangenaam contact in de weg stond. Ik denk aan die zalige knuffelmomenten die we zo graag met onze vrienden langoren delen…
Maar, geduld… Weten jullie nog, Babelute die zich bij zijn opname precies zoals Clovis gedroeg en die, een paar maanden later, een van de eersten was die zijn hoofd op onze schouder legde en om knuffels bedelde.
Zoals steeds zal hij, met wat tijd en veel geduld, evolueren, rustiger worden en helemaal goed in zijn vel zitten. Zodra hij kalm is zal zijn contact met mensen helemaal anders zijn.