Ben

Reden van afstand: Ben werd (samen met Kirikou) in beslag genomen op bevel van Dierenwelzijn. Ter plekke besloot de eigenaar de dieren af te staan. Er waren ook drie pony’s en 15 honden die opgevangen zijn door drie andere opvangcentra.

 Zijn geschiedenis in het opvangcentrum: Als hij bij ons arriveert, baart zijn toestand ons enorm veel zorgen. Hij kan niet lang blijven staan omdat zijn voeten er vreselijk aan toe zijn.
Zijn gezondheidstoestand is ook zorgwekkend. Hij heeft cachexie (toestand van extreme magerte, laatste stadium voor de dood!). Zijn hartritme is veel te hoog en zijn ademhaling veel te snel. De kans dat hij het niet overleeft is reëel.
Zijn vacht is bedekt met gedroogde mest en onder de korsten zijn er open wonden en een dikke steenpuist. Alles wordt in gereedheid gebracht, onze dierenarts komt snel ter plekke om te proberen Ben te redden. Hij wordt voorzichtig gevoerd, onze hoefsmid komt met spoed tussenbeide.
De verschillende zorgen worden gespreid in functie van zijn evolutie en zijn recuperatievermogen (wormbehandeling, inenting, tandverzorging…). Langzaamaan begint Ben er weer bovenop te geraken.  Naarmate de weken verstrijken komt hij weer op krachten, ook al blijft lopen een delicate operatie. Zijn hartritme is opnieuw normaal, maar hij ademt nog steeds te snel. De oorzaak kan de pijn zijn door de slechte staat van zijn voeten. Op een bloedhete dag nam de veearts een foto van zijn longen omdat hij erg moeizaam ademde. Blijkt dat het voorste deel van beide longen niet meer werkt (voor de rest zijn de longen volkomen normaal).
De meest waarschijnlijke oorzaak zouden de gevolgen zijn van een oude longontsteking die hij als bij wonder overleefd heeft bij zijn vroegere eigenaars. Na vijf weken in de watten gelegd te zijn verlaat Ben de quarantainebox en neemt hij zijn intrek in een box naast de groep van de oudste ezels en de ezels die hun leven lang bij ons blijven. Op die manier kan hij veilig grazen op de grasrijke paddock naast de weide. Hij is nog te zwak om bij de anderen te staan.
De hoefsmid verzorgt hem maandelijks en hij krijgt geregeld een osteopatische behandeling.
Ten gevolge van de onbeschrijfelijke toestand van zijn voeten bij zijn aankomst bij ons, heeft hij nog een beetje pijn en moet hij vaak gaan liggen om de pijn te verlichten. Toch is hij op de goede weg, hij heeft een uitstekend moreel en hij kan zich laten horen! Om hem een optimale levenskwaliteit te geven hebben we hem in een groep oudere en kalmere ezels gezet.

 

 

 

 

 
     

 

BEN

 

 

Choquerende foto's......er zijn geen woorden voor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  sous la boue et les excréments séchés .... la peau à vif, des plaies, ....
 

 

 

 

Onze hoefsmid Vincent heeft bij Ben weer wonderen verricht!
Hij heeft de hoeven van Ben flink onder handen genomen en bij het bekappen vond hij ook nog een hoefabces ️ Dat heeft Ben nog flink last bezorgd, maar gelukkig is het nu ook verholpen.
Het lopen gaat voor Ben nog heel moeilijk en het zal nog en hele tijd duren voordat zijn hoeven weer helemaal gezond zijn.

 

 

     
BEN LIGT NOG VEEL OMDAT HIJ NOG VEEL LAST HEEFT VAN ZIJN SPIEREN EN PEZEN.
OOK IS HIJ ERG VERMAGERD.
GOED ETEN BEN OM WEER AAN TE STERKEN!
 

 

 
BEETJE BIJ BEETJE MAKEN DE VRIJWILLIGERS DE VACHT VAN BEN WEER SCHOON. ALLE AANGEKOEKTE MEST EN MODDER HALEN WE ER VOORZICHTIG AF.
DIE LIEVE BEN IS ERG GEDULDIG!!
 

 

De vacht van Ben heeft nog steeds veel verzorging nodig.
Hier wordt zijn staart onderhanden genomen.
Ben blijft cool!!

Ben eet met smaak!
Binnenkort zal de tandarts langskomen om nog naar het gebit van Ben te kijken. Ook zijn tanden hebben zorg nodig!
De diagnose van onze dierenarts:
Ben is totaal verwaarloosd en extreem mager.
Hij verkeerd in een ongezonde toestand.
We zullen er alles aan doen om Ben er weer bovenop te krijgen!!
 

 

 

Couché ou debout, BEN mange son Pré-Alpin

 

     
 

Tandverzorging voor Ben en Kirikou. De behandeling is mogelijk nu Ben een beetje meer op krachten is gekomen. Na de verzorging door Veronique, die vakkundig alle storende uitsteeksels met speciale instrumenten heeft verwijderd, zullen Ben en Kirikou nog beter kunnen eten.


     
 

Sinds zaterdag staat Ben in de paddock! Dat is voor Ben een grote vooruitgang. Nu kan hij langzaam kennis maken met de andere ezels en ook fijn genieten van het zonnetje!!

 

     

Ben Augustus 2017

 

Zijn karakter:
Wie je niet kent denkt dat je angstig en zelfs geaffecteerd bent omdat het lijkt of je op eieren loopt! Je bent doodgewoon een dappere kleine ezel die zich, gezien zijn pijnlijke verleden, verplaatst zo goed als hij kan!

     
Aankomst in het opvangcentrum: 14/04/2017
Herkomst: Florenville
Geboortejaar: 2000
Geslacht: ruin
Schofthoogte: +/- 1,05m
Haarkleed: grijs met kruis
Bijzonder kenmerk: lijdt aan chronische bevangenheid