Ben

 

‘s Ochtends, bij het opstaan, hebben we er vaak geen idee van wat ons die dag te wachten staat. Die 14de april 2017 begon als een doodgewone dag. Klaarmaken van de kommen vitaminen/mineralen en ze bezorgen aan onze kostgangers. Ons werk werd onderbroken door een telefoontje van een inspecteur van de Waalse Dienst Dierenwelzijn. Er is om 14 uur een inbeslagname gepland in de Ardennen. Zo snel transport vinden blijkt een onmogelijke opdracht en, zoals jammer genoeg zo vaak gebeurt, zijn we weinig talrijk voor de verzorging van de ezels van de Oase.
Gelukkig vinden we onze lieve vrienden van ‘Animaux en Péril’ in Meslin L’Evêque bereid er met een trailer naartoe te rijden om de twee ezels op te halen en ze bij ons te brengen. Oef! Duizend maal dank voor de hulp!
Uiteindelijk besluit de eigenaar de dieren aan ons af te staan, om een inbeslagname te vermijden. Na meer dan twee uur op de baan komen de ezels, die we Kirikou en Ben herdoopt hebben, eindelijk aan in het opvangcentrum.
Naast de twee ezels waren er ook 3 pony’s en 15 honden. Ze werden opgevangen door Animaux en Péril (1pony), Equi Chance 2 pony’s) en Sans Collier (15 honden). Alle dieren konden worden gered dank zij de goede samenwerking tussen de erkende opvangcentra.
De toestand van de drie pony’s en van een van de ezels leek redelijk. De gezondheidstoestand van de tweede ezel die naar ons toe kwam, Ben, was zorgwekkend. Hij kon niet lang staan door de rampzalige toestand van zijn voeten. Zijn algemene toestand was eveneens onrustbarend. Hij was cachectisch (extreme magerte, het laatste stadium voor de dood). Françoise, onze dierenarts is meteen gekomen. Zijn leven was in gevaar. Behalve de staat van zijn voeten en de magerte, was zijn hartritme veel te hoog en hij ademde veel te snel. Zijn vacht was bedekt met gedroogd mest en onder de korsten waren er open wonden en een groot abces. We doen al het mogelijke om Ben proberen te redden. Hij is geboren in 2000. Hij wordt geleidelijk aan bijgevoed. We laten onze hoefsmid opnieuw met spoed komen. Alle zorgen worden gespreid in functie van hoe hij evolueert en recupereert (wormmiddel, inentingen, tandverzorging…). En… heel langzaamaan komt Ben er weer een beetje bovenop.
Ook Kirikou, wiens grootste probleem was dat hij niet bekapt werd, kreeg het bezoek van de hoefsmid. Hij is ook ontwormd, ingeënt geïdentificeerd en… gecastreerd. Hij was immers nog steeds hengst en had Ben herhaaldelijk gebeten. Hoewel ze samen leefden, had ik ze nauwelijks een uur na hun aankomst gescheiden (in twee boxen naast elkaar), omdat hij zich agressief gedroeg tegen Ben. Een paar weken na zijn castratie was Kirikou (geboren in 2008) al veel rustiger en mocht hij naar de groep ruinen en genieten van de weide. Zijn voeten hebben nog wat extra verzorging nodig, maar hij stapt volkomen normaal en is kerngezond.
Ben van zijn kant genoot van het comfort van zijn box en verlangde niet naar buiten. Naarmate de weken verstreken kwam hij weer op krachten en zag hij er levendiger uit, al was stappen nog altijd een delicate operatie voor hem.
Zijn hartritme was weer normaal, zijn ademhaling bleef wat sneller dan normaal (dit zou kunnen wijzen op pijn door de toestand van zijn voeten).
Op een hete dag ademde hij weer moeilijker en dat heeft ons gealarmeerd. De dierenarts heeft een echografie gemaakt van zijn longen. Bleek dat het voorste gedeelte van zijn twee longen niet meer werkt. De rest van de longen werkt daarentegen volkomen normaal. Meest waarschijnlijk is dat dit te wijten is aan een oude longontsteking die hij opdeed bij zijn vroegere eigenaars en die hij miraculeus overleefd heeft.
Na vijf weken intensieve verzorging, geeft Ben te kennen dat hij naar buiten wil. Hij verlaat de quarantainebox dus om in te trekken in een van de boxen naast de groep oudere ezels en ezels die levenslang bij ons blijven. Hij is nog te zwak om de groep overdag naar de wei te volgen, maar hij kan genieten van de mooie zonnige dagen in openlucht in de grasrijke paddock naast de weide. Je kunt echt spreken van een wedergeboorte. Hij stapt nog steeds niet gemakkelijk (we moeten wachten tot de hoef helemaal opnieuw gegroeid is en de hoefsmid hem nog een aantal keer behandeld heeft), maar hij staat veel vaker, hij heeft een goede eetlust, zijn vacht is helemaal schoon en alle wonden zijn genezen.
Hij balk zodra hij ons ziet en heeft duidelijk weer zin in het leven.

 

Ben

 

Deze totaal verwaarloosde ezels zijn vrijdag bij ons in
De Ezeloase opgenomen na een interventie van de
Waalse Dierenbescherming.
"Animaux en Péril" heeft voor ons het transport verzorgd.
We zullen goed voor jullie zorgen zodat jullie er hopelijk weer bovenop komen!

 
     

 

BEN

 

 

Choquerende foto's......er zijn geen woorden voor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  sous la boue et les excréments séchés .... la peau à vif, des plaies, ....
 

 

 

 

Onze hoefsmid Vincent heeft bij Ben weer wonderen verricht!
Hij heeft de hoeven van Ben flink onder handen genomen en bij het bekappen vond hij ook nog een hoefabces ️ Dat heeft Ben nog flink last bezorgd, maar gelukkig is het nu ook verholpen.
Het lopen gaat voor Ben nog heel moeilijk en het zal nog en hele tijd duren voordat zijn hoeven weer helemaal gezond zijn.

 

 

     
BEN LIGT NOG VEEL OMDAT HIJ NOG VEEL LAST HEEFT VAN ZIJN SPIEREN EN PEZEN.
OOK IS HIJ ERG VERMAGERD.
GOED ETEN BEN OM WEER AAN TE STERKEN!
 

 

 
BEETJE BIJ BEETJE MAKEN DE VRIJWILLIGERS DE VACHT VAN BEN WEER SCHOON. ALLE AANGEKOEKTE MEST EN MODDER HALEN WE ER VOORZICHTIG AF.
DIE LIEVE BEN IS ERG GEDULDIG!!
 

 

De vacht van Ben heeft nog steeds veel verzorging nodig.
Hier wordt zijn staart onderhanden genomen.
Ben blijft cool!!

Ben eet met smaak!
Binnenkort zal de tandarts langskomen om nog naar het gebit van Ben te kijken. Ook zijn tanden hebben zorg nodig!
De diagnose van onze dierenarts:
Ben is totaal verwaarloosd en extreem mager.
Hij verkeerd in een ongezonde toestand.
We zullen er alles aan doen om Ben er weer bovenop te krijgen!!
 

 

 

Couché ou debout, BEN mange son Pré-Alpin

 

     
 

Tandverzorging voor Ben en Kirikou. De behandeling is mogelijk nu Ben een beetje meer op krachten is gekomen. Na de verzorging door Veronique, die vakkundig alle storende uitsteeksels met speciale instrumenten heeft verwijderd, zullen Ben en Kirikou nog beter kunnen eten.


     
 

Sinds zaterdag staat Ben in de paddock! Dat is voor Ben een grote vooruitgang. Nu kan hij langzaam kennis maken met de andere ezels en ook fijn genieten van het zonnetje!!

 

     

Ben Augustus 2017

   
     
     
     
 

 

IBAN BE55 0014 4824 3544 - BIC GEBABEBB