Bart et César


Bart

 


César en Bart zijn twee ruinen die we in ons asiel opgenomen hebben op 8 januari 2021.

 

1er parage à l'oasis pour César et Bart


César is meer dan 30 jaar oud. Bij het opladen heeft zijn gang ons verrast. Bij elke pas tilde hij zijn achterbenen heel hoog op (volledige buiging). De weide waarop hij stond was bedekt met een dikke laag modder, die maakte dat zelfs wij ons moeilijk konden verplaatsen. We dachten dus dat dit het probleem was. Maar toen hij bij ons arriveerde, bleef hij het doen in de box, op de betontegels… Een kort filmpje, opgenomen bij zijn aankomst.


Zijn eigenares had ons verteld dat hij vermagerd was. Wij dachten al aan een probleem met zijn gebit. Hij was inderdaad erg mager en verzwakt toen hij bij ons arriveerde en het kauwen ging erg moeizaam. We belden onze paarden-tandarts en voerden César bij (met granen en Pré-Alpin) om hem weer op krachten te helpen voor haar interventie.
Elodie, onze osteopate, kwam kort na de tandarts langs. We proberen de uitleg niet te technisch te maken. De uiterst gespannen bilspieren veroorzaken een druk op de ischiaszenuw. De druk gaf een soort stroomstoot die een buigreflex veroorzaakte. Door spiercontracties zaten het bekken, het heiligbeen alsook twee lendenwervels vast.


.


Na de tussenkomst van onze osteopate en de oefeningen en de massages die wij deden, duurde het nog een maand voor César weer normaal kon stappen. Hij krijgt eind mei weer een osteopathiebehandeling.

 

 

Bart is ongeveer 15 jaar oud. Hij is het niet gewend om gemanipuleerd te worden en is dus erg wantrouwig tegenover mensen. We zullen flink ons best moeten doen om zijn vertrouwen te krijgen.
Onze hoefsmid is gekomen en ook onze dierenarts (in orde brengen van de inentingen, het chippen en de identificatie)

Wat Bart betreft, hij laat zijn halster zonder stress aandoen en loopt aan de lijn naast een mens. Hij laat zich graag strelen met de hand, maar wordt nog steeds niet graag geborsteld. Ook het geven van de voeten is nog een probleem.
We moeten wachten tot hij ons volledig vertrouwt om de volgende stappen te zetten. Het is belangrijk niet te snel te willen gaan. Het heeft geen zin hem te dwingen. Zijn vertrouwen winnen we alleen met zachtheid en altijd met een positieve aanpak.

 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 8 januari 2021
Herkomst : Frasnes-lez-Buissenal
Geboortedatum:
Geslacht: ruin

Ze evolueren allebei goed en zijn geïntroduceerd in de groep van de ezelinnen/ruinen. Maar iedere dag zag je ze minder vaak samen. César bleef een beetje aan de kant staan met de oudere ezels, terwijl Bart steeds vuriger en onstuimiger werd. Hoewel hij al minstens tien jaar gecastreerd is bij zijn vroegere eigenares, blijft hij niet ongevoelig voor de hengstige ezelinnen die hij door de hele weide achtervolgt.
Gezien de situatie en om de rust te laten terugkeren in de kudde, hebben we besloten Bart van groep te veranderen en hem bij de groep ruinen te plaatsen.
Net op het moment dat Darius in het opvangcentrum arriveerde. Sindsdien zijn Bart en Darius onafscheidelijk. Als je de ene ziet, zie je de andere. De band tussen hen ontstond heel snel en helemaal spontaan. Ze zijn snel opgenomen in de groep. Darius die zich op zijn gemak voelt bij mensen, brengt Bart tot rust. Hij is nog wat wantrouwig tijdens het contact met ons.
Bart kreeg weer het bezoek van de hoefsmid en hij is erg braaf geweest. Hij evolueert zeer positief. Hij voelt zich nog steeds niet bij iedereen op zijn gemak. Ook het bekappen is soms een probleem, maar er is geen haast bij. We zijn al erg trots op zijn vooruitgang.
César is dus in de kudde ezelinnen/ruinen gebleven. Ondanks zijn 30 jaar is hij in topvorm. Hij is weer aangekomen en zijn gewicht is op dit moment normaal.
Zoals veel senioren krijgt hij extra korrels en Pré Alpin, maar hij eet ook een beetje hooi. Het probleem met zijn motoriek dat hij bij zijn aankomst had (video op onze site) is volledig opgelost. Dankzij de zorgen van onze osteopate, stapt hij nu volkomen normaal.