Bart et César


Bart

 


César en Bart zijn twee ruinen die we in ons asiel opgenomen hebben op 8 januari 2021.

 

1er parage à l'oasis pour César et Bart


César is meer dan 30 jaar oud. Bij het opladen heeft zijn gang ons verrast. Bij elke pas tilde hij zijn achterbenen heel hoog op (volledige buiging). De weide waarop hij stond was bedekt met een dikke laag modder, die maakte dat zelfs wij ons moeilijk konden verplaatsen. We dachten dus dat dit het probleem was. Maar toen hij bij ons arriveerde, bleef hij het doen in de box, op de betontegels… Een kort filmpje, opgenomen bij zijn aankomst.


Zijn eigenares had ons verteld dat hij vermagerd was. Wij dachten al aan een probleem met zijn gebit. Hij was inderdaad erg mager en verzwakt toen hij bij ons arriveerde en het kauwen ging erg moeizaam. We belden onze paarden-tandarts en voerden César bij (met granen en Pré-Alpin) om hem weer op krachten te helpen voor haar interventie.
Elodie, onze osteopate, kwam kort na de tandarts langs. We proberen de uitleg niet te technisch te maken. De uiterst gespannen bilspieren veroorzaken een druk op de ischiaszenuw. De druk gaf een soort stroomstoot die een buigreflex veroorzaakte. Door spiercontracties zaten het bekken, het heiligbeen alsook twee lendenwervels vast.


.


Na de tussenkomst van onze osteopate en de oefeningen en de massages die wij deden, duurde het nog een maand voor César weer normaal kon stappen. Hij krijgt eind mei weer een osteopathiebehandeling.

 

 

Bart is ongeveer 15 jaar oud. Hij is het niet gewend om gemanipuleerd te worden en is dus erg wantrouwig tegenover mensen. We zullen flink ons best moeten doen om zijn vertrouwen te krijgen.
Onze hoefsmid is gekomen en ook onze dierenarts (in orde brengen van de inentingen, het chippen en de identificatie)

Wat Bart betreft, hij laat zijn halster zonder stress aandoen en loopt aan de lijn naast een mens. Hij laat zich graag strelen met de hand, maar wordt nog steeds niet graag geborsteld. Ook het geven van de voeten is nog een probleem.
We moeten wachten tot hij ons volledig vertrouwt om de volgende stappen te zetten. Het is belangrijk niet te snel te willen gaan. Het heeft geen zin hem te dwingen. Zijn vertrouwen winnen we alleen met zachtheid en altijd met een positieve aanpak.

 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 8 januari 2021
Herkomst : Frasnes-lez-Buissenal
Geboortedatum:
Geslacht: ruin