Aldo

  Op 15 december hebben wij op vraag van onze collega’s van Anegria te Stekene Aldo opgevangen. De eigenaars zijn Nederlandstalig maar zij wonen in Gouvy (Ardennen).De Oase is omwille van de nabijheid meer aangewezen voor een dringende opvang. De vorige eigenaars hebben de voorbije herfst twee ezels verloren en vier dagen voor de   opname van Aldo was hun ezelin gestorven. De geraadpleegde dierenarts stelde de diagnose van een atypische myopathie. Deze aandoening is het gevolg van een intoxicatie door het eten van zaden van de esdoorn waaraan reeds ook meerdere paarden zijn gestorven. Er was dus geen sprake van de ezel nog langer in het weiland te laten staan met het risico dat hij ook zou overlijden.

Aldo is een hengst geboren in 2007. Zijn corpulentie is normaal, maar zijn voeten zijn in een erbarmelijke staat. Zij vertonen een scheefstand en hij heeft afwijkingen bij het stappen. Zijn hoeven vertonen meerdere mierennesten. Daar onze hoefsmid een paar dagen voor de opname de ezels was komen verzorgen en hij nu genoot van een welverdiende vakantie, besloten wij om hem eerst te laten castreren. De dierenarts heeft zonder problemen de castratie uitgevoerd waarna Aldo in een afzonderlijke paddock gelaten werd om de verzorging en de genezing vlot te laten verlopen.

 Aldo werd naar de paddock gebracht in bedwang gehouden aan de halster en halsterriem! Hij was super enthousiast bij het zien van de paddock waar hij een halve vrijheid zou genieten en het ruiken van de hengstige ezelinnen. Hij heeft dit zeer luidruchtig laten horen. Niettegenstaande zijn castratie blijft hij zichzelf beschouwen als een “onweerstaanbare” hengst. De ganse kudde is de nieuwkomer met nieuwsgierigheid komen bekijken.

 

Na de postoperatieve verzorging na zijn castratie wordt hij nu onder handen genomen door de hoefsmid. Zijn voeten hadden het groot nodig.
Zijn linker voorvoet heeft meerdere interventies nodig gehad omwille van een uitgebreide rotstraalinfectie.
Na zijn laatste bekapping is het nu helemaal in orde.


     
 

Datum van aankomst in het opvangcentrum: 15/12/2013
Herkomst : Gouvy  (België)
Geboortedatum: +-2007
Geslacht: ruin
Grootte: +/- 1m
Kleed: grijs met kruis
Bijzondere kenmerken: